Kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Mensen met klachten worden ondersteund door manuele therapie en oefeningen om de beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen.

Fasciatherapie werkt op de brug tussen lichaam en geest. Het is een therapievorm die simplistisch verwoord gebruik maakt van trage druk- en rektechnieken. We geven hierbij de kans aan het lichaam om te reageren, en zichelf te reguleren. Het is geen quick-fix methode, maar gebruikt net de traagheid mede als tool om in een staat van rust, ontspanning en herstel te geraken. Een toestand van ‘ontspannen alertheid’. Het bewustzijn wordt hier aangesproken, waardoor je meer contact leert maken met je eigen lichaam. We werken met zachtheid, maar daarom niet met minder diepgang. Er wordt allesbehalve aan de oppervlakte gewerkt. Manuele therapie kan hierbij gecombineerd worden met oefentherapie onder de vorm van ‘slow move’ en meditatie.


Lymfedrainage ad modem Vodder
Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte ofstress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.
De manuele lymfdrainage is een massagevorm die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren. In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie.Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
De Manuele Lymfdraniage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.


Osteopathie is een manuele therapie, die gekenmerkt wordt door een holistische visie, waarbij de lichamelijke functies beter onderling worden afgestemd. Men gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze, door middel van manuele technieken, afgestemd op de individuele patiënt.

Dry Needling is een behandelmethode die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de behandelsessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen.
Triggerpoints of spierknopen liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Door de spiervezels met fijne naalden terug los te maken, worden je klachten doeltreffend aangepakt.
De therapeut gaat op zoek naar de triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen. Door één of meerdere spieren aan te prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren ontladen en kan de spier terug ontspannen. Om triggerpoints langdurig uit te schakelen zijn meestal meerdere sessies nodig. Tijdens het aanprikken van de spier kan je een kort schokje of een lichte samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.
Na de behandeling kunnen jespieren gevoelig of stijf aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de sessie en duurt gemiddeld 2 a 3 dagen.

Pelvische reëducatie wordt toegepast bij verschillende dysfuncties in het gebied van het kleine bekken. Het is een methode die focust op het herstellen van de normale functie van de bekkenbodemspieren. Daarom wordt dit ook vaak bekkenbodemtherapie genoemd. Deze bekkenbodemspieren zijn belangrijk ter ondersteuning van verschillende organen zoals blaas, darmen, baarmoeder, prostaat. Maar ook zijn deze spieren nuttig bij het urineren, ontlasten en tijdens seksuele activiteiten. Indien deze spieren niet goed werken kunnen er problemen ontstaan zoals incontinentie, pijn en seksuele dysfunctie.
Bekkenbodemtherapie bestaat uit verschillende technieken met als doel de bekkenbodem te verstevigen, te ontspannen of juist te coördineren.

Perinatale kinesitherapie (tijdens en rond de zwangerschapsperiode)
Prenataal:
Tijdens de zwangerschap kunnen zich problemen voordoen zoals zwangerschapsgerelateerde lage rugpijn en bekkenpijn. Ook kunnen er problemen zijn met de bekkenbodem zelf. Prenatale kinesitherapie behandelt deze problemen en geeft advies.
De kinesitherapeut kan u ook helpen met de voorbereiding op de arbeid en bevalling. Zo ga je als mama je bevalling met vol vertrouwen tegemoet. Deze sessies kunnen met of zonder partner worden gevolgd.
Postnataal:
Vanaf 6 weken na de bevalling (8 indien keizersnede) kan er gestart worden met postnatale kinesitherapie. Hierbij evalueert men de bekkenbodem en helpt men met het herstel hiervan. Dit is essentieel om latere problemen/ last te voorkomen. Ook wordt de lichaamshouding terug gecorrigeerd en werkt men aan de algemene core stability. We begeleiden je met het reconditioneren en herstarten van eventuele sportactiviteiten.

Privacy policy

OK